Panellets

Ingredients:

  • 1kg d’ametlla marcona en pols
  • de 800 g a 1 kg de sucre
  • 200 g de patata (bullida amb pell, pelada i aixafada)
  • 4 clares d’ou sense batre
  • 4 culleradetes de cafè de vainilla en pols

Preparació:

En una cassola d’acer o de terrissa, barregeu bé tots els ingredients fins a obtenir una massa fina i consistent.

Tots els panellets es fan a partir d’aquesta massa, que anomenarem massapà.

Panellets de pinyó o d’ametlla:

Feu boles petites de massapà.

Mulleu els pinyons i les ametlles amb rovell d’ou batut perquè s’enganxin a la bola.

Pinteu els panellets amb ou batut abans d’enfornar-los.

Altres tipus de panellets:

Amb el massapà que queda, feu tantes parts com tipus de panellets vulgueu fer: coco, xocolata, avellana, praliné, codonyat...

Barregeu cada ingredient amb una part del massapà, feu les boletes i ensucreu-les, si cal.

Per coure:

Poseu els panellets en una plata untada amb oli al mig del forn i coeu-los a 180º durant 8 o 10 minuts. A continuació, enlaireu una mica la plata i gratineu-los.

Els panellets han de ser poc cuits. Només cal que tinguin color per sota i siguin daurats per sobre.

Més panellets:

de formatge Emmental:

Feu una bola petita de pasta de panellet i aplaneu-la .Cobriu-la amb talls prims de formatge Emmental i enforneu-ho com els altres panellets. (el formatge s’ha de fondre, però no s’ha de gratinar)

d’albercoc i xocolata:

Feu una bola de pasta de panellet petita, aplaneu-la i enforneu-la uns 6 o 8 minuts (no ha de quedar rossa).

Talleu un albercoc sec per la meitat sense arribar al final i poseu-hi la bola de panellet a dins.

Desfeu xocolata de cobertura al bany maria i banyeu mig albercoc per la part on hi ha el panellet. Deixeu pendre la xocolata (podeu posar-lo a la nevera uns minuts fins que s’hagi endurit la xocolata).

de figa i coco confitat:

Talleu una figa seca pel mig i farciu-la amb coco confitat. Banyeu una punta de la figa amb xocolata de cobertura, igual que amb els panellets d’albercoc.

de gerd liofilitzat:

Feu una bola allargada de massapà i poseu-hi quatre o cinc daus de gerd liofilitzat a dins. Pinteu-la amb ou batut i enforneu-la poca estona (5 minuts).

Quan sigui freda, banyeu-la amb xocolata de cobertura blanca i poseu-hi uns quants gerds liofilitzats pel damunt

de “griotine” i xocolata:

Feu una bola de pasta de panellet, enfonseu-hi punta del dit, just al mig, de manera que quedi un forat de la mida d’una “griotine”. Pinteu-ho amb ou batut i enforneu-ho uns 8 o 10 minuts com la resta de panellets.

Un cop cuits introduïu al forat central de cada panellet una “griotine” i acabeu de cobrir el panellet amb cobertura de xocolata desfeta al bany maria o al microones.

Deixeu prendre la xocolata (podeu posar-lo a la nevera uns minuts fins que s’hagi endurit la xocolata).

de Mascarpone:

Feu boles petites de pasta de panellet i doneu-les-hi forma de cassoleta. Pinteu-les amb ou batut i coeu-les. Deixeu-les refredar. Una estona abans de l’àpat, farciu generosament les cassoletes de Mascarpone i amb l’ajut d’un colador fi, enfarineu-les amb cacau en pols.

de poma:

Feu una boles petites de pasta de panellet, aplaneu-les i cobriu-les amb talls prims de poma. Coeu-les com els altres panellets, ensucrant-les just abans de posar-les al forn.

de Macadàmies

El massapà és lleugerament diferent:

  • 100 g de pols d’ametlla
  • 65 g de sucre glacé
  • 50 g de nata

Prepareu el massapà barrejant aquests ingredients. Feu les boletes i poseu una macadàmia dins de cadascuna (necessiteu 50 g de macadàmies). Arrebosseu-les amb sucre i enforneu-les.