Xatonada

Ingredients:

  • Escarola
  • Bacallà esqueixat, anxoves, olives arbequines
  • Truites variades (de mongetes seques, botifarra, carxofes, etc.)
  • 1 sobre de nyora trinxada
  • 80 g d’avellanes torrades
  • 100 g d’ametlles torrades
  • 3 tomàquets escalivats i pelats
  • d’1 a 4 grans d’all escalivats i pelats, segons el gust de cadascú
  • 1 llesca de pa fregit
  • ½ ceba escalivada i pelada
  • sal, oli, vinagre, pebre i una mica de bitxo sec si es vol picant

Preparació:

Per a la salsa:

Es pelen les avellanes i les ametlles i es trinxen a la mà de morter. S’hi afegeix la nyora trinxada, la llesca de pa, els tomàquets, l’all i la ceba i una mica de bitxo sec. Es va lligant tot en el morter, afegint-hi ¼ de tassa de cafè de vinagre i una tassa i mitja de cafè d’oli d’oliva. S’hi posa sal i pebre al gust.

Aquesta salsa també es pot preparar barrejant tots els ingredients a la batedora.

Presentació:

Es presenta l’escarola en una plata, amb la salsa al damunt acompanyada del bacallà, les anxoves i les olives.

En plats a part, se serveixen les truites.