Xapata
Ingredients:
Pel ferment:
- 175g de farina ½ força
- 90ml d’aigua
- 2g de llevat liofilitzat
Per la massa:
- 225g de farina ½ força
- 170ml d’aigua
- 25g d’oli d’oliva
- 7g de sal
- 4g de llevat liofilitzat
Preparació:
Amasseu tots els ingredients del ferment fins a obtenir una massa basta. Poseu-la en un bol i tapeu-la amb film de plàstic i un drap de cuina. Deixeu-la reposar en un lloc fresc durant 17-24 hores.
Poseu tots els ingredients per la massa en un bol ,i afegiu-hi el ferment. Amasseu-ho tot. Traslladeu aquesta nova massa sobre el marbre i treballeu-la fins que no s’enganxi als dits.
Poseu la massa en forma de bola en un bol untat amb oli, tapeu-lo amb un drap i deixeu-la reposar durant 1 –1 ½ hores (ha de doblar el volum).
Enfarineu el taulell i aboqueu-hi la massa. Aixafeu-la suaument amb els dits i partiu-la en dues tires. Cada tira s‘ha de doblegar en tres: doblegueu un extrem de la massa cap al centre, pressioneu amb les mans i selleu; doblegueu l’altre extrem cap al centre. Pressioneu amb les mans i selleu. Finalment, doblegueu la massa per la meitat pel cantó llarg i selleu. Així obtindreu una forma allargada. Poseu les tires damunt de la plata d’anar al forn enfarinada, estirant-les per les puntes perque agafin la forma de xapata i enfarineu-les pel damunt.Tapeu-les amb un drap i deixeu-les fermentar durant 1 hora o fins que hagin doblat el volum.
Vaporitzeu el forn preescalfat a 220º, i coeu els pans uns 25 o 35 minuts.
Traieu-los del forn i deixeu-los refredar al damunt d’una reixa.